0180-699199

De duurzame uitvaart: de mogelijkheden en trends voor 2022 – deel II

In deel 1 hebben wij het gehad over de mogelijkheden en trends voor een duurzame uitvaart voor nu en in 2022. Hierin kwamen de volgende onderwerpen naar voren: de kist en de bloemen, de rouwkaart en de gedenkplaten en -stenen. Er zijn toen vele manieren genoemd over hoe u deze onderwerpen duurzaam kan maken. In deel 2 gaan wij hier verder op in. In dit deel hebben wij de volgende trends en mogelijkheden voor u op een rijtje gezet: de rouwstoet en het vervoer, het natuurlijk begraven en manieren voor een duurzame crematie.

De rouwstoet en het vervoer

Een vaak vergeten aspect van de uitvaart is het vervoer. Een ogenschijnlijk vanzelfsprekendheid en belangrijk onderdeel van de uitvaart, maar het is inmiddels zeker mogelijk om hier out-of-the-box te denken. In een omgeving waar de begraafplaats of het crematorium dichtbij is, zijn er verschillende opties mogelijk. U kunt hierbij vooral denken aan een loopkoets of fietskar die geheel naar eigen smaak kan worden ingericht. Bij Uitvaartverzorging Yvonne Jonker hechten wij waarde aan duurzaamheid en daarom kunt u een Tesla rouwwagen gebruiken. Wél met de auto, maar toch groen. Bovenstaande opties zijn slechts een aantal mogelijkheden. Wij kunnen en denken daarin altijd graag mee. 

Natuurlijk begraven

Wat nu ook in opkomst is in Nederland, is de natuurbegraafplaats. Hier mag alleen gebruik van worden gemaakt als het gaat om milieuvriendelijke materialen, of dat nu gaat om de kist of om de kleding. Onderhoud aan het graf is ook niet toegestaan omdat het idee juist is om de natuur haar gang te laten gaan. Een andere optie die ook heel milieuvriendelijk is, is de levende doodskist. Dat klinkt wellicht wat apart, maar dat is het zeker niet. Deze doodskist is gemaakt van mycelium. Een materiaal van schimmeldraden die normaal groeien in de wortels van bomen, planten en paddenstoelen. Op deze manier kunnen de personen die zijn overleden één worden met de natuur en worden ze weer onderdeel van de cyclus van het leven.

Een crematie

Een crematie stoot veel CO2 uit. Door een crematorium te kiezen die in de buurt ligt en gebruik maakt van milieufilters wordt het al een stuk milieuvriendelijker en duurzamer. De groene uitvaart is nog in opkomst, maar wij denken graag vooruit en verwachten dan ook dat in de toekomst steeds meer mensen zullen kiezen voor een duurzame uitvaart.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebben, of komt u er toch nog niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel in Barendrecht of de Hoeksche Waard. Samen met u zullen wij kijken of wij uw wensen zo duurzaam mogelijk kunnen maken.