0180-699199

De duurzame uitvaart: de mogelijkheden en trends voor 2024

Het organiseren van het afscheid van een dierbare is al complex genoeg. Een uitvaart is een moment van afscheid voor de nabestaande, maar daarnaast ook een weerspiegeling van het karakter, normen en waarden van de overledene. Steeds vaker zien wij de keuze vallen op een duurzame uitvaart. Duurzame keuzes en het belang hiervan komt zo niet alleen terug in het leven, maar ook in wat daarna komt. Op dit moment is er nog te weinig bekend over de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. Daarom hebben wij voor u de belangrijkste opties voor nu en 2024 op een rijtje gezet.

De kist en de bloemen

Een belangrijke trend die wij terugzien bij zowel begrafenissen als crematies is het minimaliseren van de ecologische footprint. Een houten kist is een duurzame optie, maar u kunt daarnaast ook kiezen voor een mand van wilgentenen in combinatie met een eigen, handgemaakte quilt. Omdat wij gebruik maken van duurzame, natuurlijke materialen is het realiseren van een duurzame uitvaart een stuk eenvoudiger. Ook op het gebied van bloemen wordt op dit moment het een en ander geminimaliseerd. Wat als de grote bloemstukken met verpakking worden vervangen door één losse, onverpakte bloem?

De rouwkaart

Wat als zelfs de rouwkaarten duurzaam kunnen? Op het gebied van drukwerk is er de laatste jaren een flinke verduurzamingsslag geweest. Hoewel de kaart ook op andere manieren verstuurd zou kunnen worden, kiezen de meeste mensen nog voor een rouwkaart op papier. Maar het ene papier is het andere niet. Op dit moment is het mogelijk om gebruik te maken van duurzaam papier, zodat de ecologische footprint van de uitvaart nog meer vermindert. Wat dacht u van duurzaam papier dat ook nog bloemenzaadjes bevat? Dan kunt u de rouwkaart in de grond begraven en groeit er een prachtige bloem uit. Zo zet de cirkel van het leven zich op een prachtige manier voort en zorgt dit voor een tastbare herinnering aan de overledene in de vorm van nieuw gegroeide bloemen.

Gedenkplaten en -stenen

Een andere keuze die gemaakt dient te worden bij het organiseren van de uitvaart is de gedenkplaat of steen. Hoewel de keuze nog niet altijd direct wordt gemaakt, is het toch belangrijk en interessant om te weten dat hier ook verschillende mogelijkheden zijn. U kunt kiezen voor een Circle Stone: een granieten grafsteen die wordt schoongemaakt en opnieuw wordt gepolijst door een steenhouwer om vervolgens weer zo goed als nieuw eruit te zien. U geeft de steen een nieuw leven, hoe mooi is dat? Naast een Circle Stone heeft u ook de keuze uit:

  • Zwerfkeien van Nederlandse bodem
  • Het gebruik van antieke kruizen van gietijzer
  • Het toepassen van cortenstaal: een duurzaam materiaal dat voornamelijk gemaakt wordt van metaal afval

Wij snappen dat dit nog steeds overweldigend voelt. Neem dan ook gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel in Barendrecht of de Hoeksche Waard en wij kijken samen met u naar de verschillende opties.

Bent u benieuwd naar de duurzame mogelijkheden voor het vervoer van de overledene, natuurbegrafenissen en de crematie zelf? In deel 2 van ‘De duurzame uitvaart’ gaan wij daar verder op in. Meer informatie over ons en ons bedrijf kunt u vinden op www.uitvaartyjonker.nl

Duurzame uitvaart