0180-699199

Het belang van het rouwproces

Het verlies van een dierbare is het moeilijkste wat er is. U zou er alles aan doen om die persoon dicht bij u te houden maar dat lukt niet altijd. Het overlijden is helaas een onderdeel van het leven en iedereen gaat daar anders mee om. Dit is helemaal oké.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier, de ene met pijn en de andere met zoeken naar vertier. Per dag gaat het op of af, niet iedereen die het hoort en niet iedereen die het ziet. Er zijn mensen die ervoor u zijn en er zijn mensen die u liever met rust laten. Het belangrijkste is dat u aangeeft dat u tijd nodig heeft om te helen. Hoe u rouwt dat maakt niet uit, er is geen specifieke of juiste manier voor, doe wat voor u goed voelt. U doet het niet voor een ander maar voor uzelf, voor uw eigen mentale gezondheid. Waarom wij dit zeggen is omdat er genoeg mensen zijn die niet de tijd nemen om te rouwen. Mensen willen snel doorgaan met hun leven en erkennen niet altijd de pijn van het verlies die ze hebben geleden.

Als mens en als uitvaartverzorging snappen wij dit heel goed. Maar zoals al eerder benoemd is rouwen van groot belang. Juist het rouwen zal u helpen om uw leven uiteindelijk weer op te pakken want na verloop van tijd zal u vrede hebben met de manier waarop dingen zijn gegaan. U zult rust krijgen en een manier vinden om weer door te gaan met het leven. Wat ook van belang is, is dat u zich niet afsluit van de buitenwereld. Sluit de mensen die dicht bij u staan niet buiten. Sterker nog, laat ze juist binnen en praat met hen. Misschien kunnen zij u helpen of tips geven over het rouwen of alleen luisteren, want ook dat kan soms voldoende zijn. Rouwen is een emotioneel proces die helemaal moet worden ondergaan.

Het meest belangrijke is dat u uzelf tijd geeft om te rouwen. Plan geen einddatum in, bekijk het van dag tot dag en laat het op z’n beloop. Weet vooral dat u niet alleen bent.